Noodtoestand

Wat is een noodtoestand?

Noodtoestand is een vorm van overmacht. Soms kan er sprake zijn van een noodsituatie, waardoor iemand een keuze moet maken tussen het voldoen aan een maatschappelijke plicht of het naleven van de wet. Stelt u zich voor dat u een oude dame op straat aantreft die met spoed naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Een ambulance lijkt niet op tijd beschikbaar. U brengt haar daarom zelf naar het ziekenhuis en rijdt daarbij op de vluchtstrook en overtreedt de maximale snelheid. U overtreedt de wet, maar elke seconde telt. In dat geval kan er sprake zijn geweest van een noodtoestand.

De rechtspraktijk

Nog een voorbeeld uit de rechtspraktijk:

In deze zaak stond de verdachte in hoger beroep terecht voor een snelheidsovertreding. Het hof overwoog dat op grond van de verklaring van de verdachte aannemelijk was geworden dat hij zijn snelheid wel moest verhogen. Het was de enige manier waarop hij zich uit de gevaarlijke situatie kon redden. Deze gevaarlijke situatie was ontstaan door een onverwachte manoeuvre van een andere automobilist.

Deze plotseling ontstane gevaarlijke verkeerssituatie was naar het oordeel van het hof zeer uitzonderlijk. Daarom kon de verdachte niet worden tegengeworpen dat hij hierop voorafgaand aan zijn inhaalmanoeuvre had dienen te anticiperen en hiervan had dienen af te zien.

Het hof kwam daarom tot de conclusie dat er sprake was van een noodtoestand. Het bewezen verklaarde feit was daarom niet strafbaar en de verdachte werd ontslagen van alle rechtsvervolging.

 

Wat is een noodtoestand - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie