Omzetten van de taakstraf

Het omzetten van de taakstraf.

Het omzetten van de taakstraf wil in normaal Nederlands zeggen dat een opgelegde taakstraf moet worden omgezet in hechtenis. Dit werkt als volgt. Wanneer de reclassering vindt dat een veroordeelde de opgelegde taakstraf niet of niet goed heeft uitgevoerd, kunnen zij contact opnemen met het openbaar ministerie. Als het openbaar ministerie dezelfde mening is toegedaan, krijgt de veroordeelde een brief van het CJIB. In die brief staat de taakstraf wordt omgezet naar hechtenis. Er moet instaan hoeveel taakstraf er was opgelegd. Verder moet er instaan hoeveel dagen hechtenis worden opgelegd.

Ik heb een brief ontvangen van het CJIB. Wat nu?

Gelukkig kan het omzetten van de taakstraf worden voorgelegd aan de rechter. Het is namelijk goed mogelijk dat het CJIB het verkeerd ziet. Dit moet binnen 14 dagen nadat de brief van het CJIB is betekend. Let goed op die termijn van 14 dagen. Als het bezwaarschrift later wordt ingediend, zal de rechter het bezwaarschrift niet-ontvankelijk worden verklaard. Het bezwaarschrift moet altijd worden ingediend bij het gerecht die de taakstraf heeft opgelegd. Dit volgt ook uit de brief van het CJIB. Het indienen hiervan kan op twee manieren;

 

  1. bij de informatiebalie van het gerecht die de taakstraf heeft opgelegd.
  2. door middel van een zogenaamde akte rechtsmiddel.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze strafrechtadvocaten hebben vaak succesvol bezwaar gemaakt tegen de omzetting van de taakstraf. Het is altijd verstandiger zo’n bezwaarschrift te laten opstellen door een advocaat. Per slot van rekening, gaat het om uw vrijheid. Als uw inkomen onder een bepaalde ondergrens valt, kunt in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Juristen noemen dat een zogenaamde toevoeging. De overheid neemt dan het grootste gedeelte van de kosten voor de advocaat voor zijn rekening.

 

U kunt ons telefonisch bereiken op 0683568246. U kunt ook het online contactformulier invullen dat op deze site staat. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Goed om te weten.

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen dat het CJIB niet hoeft te wachten totdat de rechter op het bezwaarschrift heeft beslist. Het is dus altijd verstandig contact op te nemen met het CJIB en te vragen of de omzetting nog even kan worden opgeschort. Ook hier kunnen wij mee helpen. We weten precies met welke afdeling wij contact moeten opnemen.

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie