Meineed

Wat is meineed?

Meineed is het opzettelijk afleggen van een valse verklaring onder ede. Alleen een getuige kan zich daar schuldig aan maken. Een verdachte kan dat niet, aangezien een verdachte niet onder ede kan worden gesteld. Een getuige kan alleen door een rechter onder ede worden gesteld: de politie of een officier van justitie kan dat niet.

Maximale straf: 6 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,-. Wanneer de valse verklaring is gepleegd ten nadele van een verdachte, kan er zelfs 9 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,- worden opgelegd. De praktijk laat zien dat de maximale straf zelden tot nooit wordt opgelegd. Meestal wordt een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van enkele maanden. Daarbij zal een deel voorwaardelijk worden opgelegd. Klik hier voor een voorbeeld. Aangezien er in Nederland geen minimumstraffen gelden, is het ook mogelijk dat een taakstraf of een geldboete wordt opgelegd.

Wordt u verdacht van het plegen van meineed? Neem dan vrijblijvend contact op met een gespecialiseerd advocaat. Ons telefoonnummer is 035-303 8110. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Wat is meineed - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie