Klachtdelicten

Wat zijn klachtdelicten?

Klachtdelicten zijn alle delicten waarbij alleen vervolging door de officier van justitie kan worden ingesteld na een klacht van het slachtoffer bij de politie.

Enkele voorbeelden zijn:

  • belaging;
  • stalking;
  • smaad;
  • laster.

Er is aangifte tegen mij gedaan van een klachtdelict. Wat nu?

Tips:

  1. Allereerst moet er door uw advocaat worden gecontroleerd of de klacht wel tijdig is ingediend. Over het algemeen geldt de regel dat de klacht binnen drie maanden na het gepleegde feit dient te zijn ingediend. Als een delict over een langer periode is gepleegd, dan gaat de termijn – simpel gezegd – lopen op de dag dat de laatste gedraging plaatsvond. Deze termijn van drie maanden is echter niet absoluut. Een ervaren advocaat kan u daar meer gedetailleerd over vertellen.
  2. Ten tweede moet door uw advocaat worden gecontroleerd of er wel sprake is van een daadwerkelijk ingediende klacht. Er zijn een aantal formele vereisten waaraan de klacht moet voldoen. Deze zijn vastgelegd in artikel 164 Wetboek van Strafvordering. Uitgangspunt is echter dat een klacht vaststaat indien op grond van het onderzoek ter terechtzitting kan worden vastgesteld dat de klager ten tijde van het opmaken van dat stuk de bedoeling had dat een vervolging zou worden ingesteld.

Heeft u vragen of behoefte aan bijstand, neemt u dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Wij zijn bereikbaar op 035-303 8110. U kunt ook het contactformulier invullen, zodat wij u kunnen bellen. Wij staan voor u klaar!

Plaats hier een openbare vraag of reactie