Ingevorderd rijbewijs

Mijn rijbewijs is ingevorderd. Wat nu?

Het is mogelijk dat justitie uw rijbewijs heeft ingevorderd. Dat is bijvoorbeeld mogelijk wanneer u meer dan 50 kilometer per uur te hard heeft gereden. Maar er zijn nog meer voorbeelden die allemaal te maken hebben met de Wegenverkeerswet.

 

De politie vordert het rijbewijs. Dan ligt de bal bij het openbaar ministerie. Er is een speciale afdeling bij het openbaar ministerie die hierover gaat. Dat is het parket centrale verwerking openbaar ministerie. Ook wel het CVOM genoemd. Het CVOM moet binnen 10 dagen laten weten of zij het rijbewijs (voorlopig) teruggeven. Als zij het rijbewijs niet willen teruggeven, sturen zij een brief. In die brief staat de inhoudingstermijn. Bijvoorbeeld dat zij het rijbewijs voor 2 maanden willen inhouden. In diezelfde brief staat echter ook nog iets over het indienen van een klaagschrift.

Wat is een klaagschrift?

Het woord klaagschrift klinkt misschien wat gek, maar dat is een document waarin naar voren gebracht wordt waarom u het niet eens bent met de invordering van het rijbewijs en de inhoudingstermijn. Een klaagschrift moet worden beoordeeld door een rechter.

 

De rechter gaat daarbij in op twee dingen;

 

 1. Was de invordering van het rijbewijs rechtmatig?
 2. Heeft de verdachte bijzondere persoonlijke omstandigheden naar voren gebracht die belangrijker zijn dan het belang van de verkeersveiligheid?

 

Als de rechter het klaagschrift (deels) gegrond verklaard, krijgt de verdachte het rijbewijs voorlopig terug.

Goed om te weten

Ons kantoor helpt regelmatig bij het doen van een verzoek tot het terugkrijgen van een rijbewijs. En dat doen wij met succes.

 

Natuurlijk kan er vanaf het moment van invordering van het rijbewijs al een verzoek gedaan worden bij het openbaar ministerie. De praktijk leert echter dat CVOM niet snel overgaat tot teruggave. De enige manier iets bij het CVOM voor elkaar te krijgen is uit te leggen waarom het grote spoed heeft: desnoods met vele telefoongesprekken.

 

Het indienen van het klaagschrift is beduidend kansrijker. Het uitgangspunt van de wet is dat het klaagschrift op zitting wordt behandeld. Sommige rechtbanken hebben het echter zo druk dat het klaagschrift pas 1 maand na het indienen kan worden behandeld. Dan kan het zinvol zijn ermee in te stemmen het klaagschrift schriftelijk af te doen.

Wat kunnen wij voor u doen?

 • Ons kantoor is een in het strafrecht gespecialiseerd kantoor en heeft twee bezoeklocaties waar u langs kunt komen: Rotterdam en Maastricht.
 • Ons telefoonnummer is 0683568246. U krijgt meteen strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn.
 • Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul dan het online contactformulier dat op deze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • Het eerste telefoongesprek is natuurlijk altijd gratis.
 •  Wij garanderen de beste verdediging en werken als volgt;
 1. Het allerbelangrijkste dat er in het begin gedaan moet worden bij het verzoek tot teruggave, is het goed verwoorden van de redenen waarom uw rijbewijs terug moet. Heeft u werk? Pak alvast uw arbeidsovereenkomst erbij.
 2. De strategie wordt altijd samen met de cliënt bepaald. Het voeren van de verdediging doe je namelijk samen.
 3. Onze cliënten worden zo snel mogelijk in kennis gesteld van nieuwe ontwikkelingen in hun zaak.
 4. Pro-deo is mogelijk, maar is natuurlijk altijd afhankelijk van uw inkomen van 2 jaar geleden en de drukte in onze praktijk.
 5. Wij staan in heel Nederland onze cliënten bij.

Waar staat mijn burgerservicenummer (BSN) op mijn rijbewijs? | Rijksoverheid.nl

Een reactie

 1. D F

  Beste lezers,

  ik ben echt goed geholpen door deze advocaat. nam de tijd voor me. gaf me niet het gevoel dat ik client nummer zoveel was. maakte sterke indruk in de rechtbank. echt goed.

Plaats hier een openbare vraag of reactie