Te hard gereden

Ik heb te hard gereden. Wat nu?

U heeft te hard gereden en nu bent u uw rijbewijs kwijt. Bij een kleine snelheidsovertreding krijgt u alleen een boete. Bijna elke automobilist is dat wel eens overkomen. Als u meer dan 50 km per uur te hard heeft gereden, mag de politie uw rijbewijs invorderen. Dat mag ook als het niet de eerste keer is dat u bent aangehouden na een forse snelheidsovertreding.

De politie stuurt het ingevorderde rijbewijs daarna naar de officier van justitie. Binnen 10 dagen na uw aanhouding moet de officier van justitie een beslissing nemen of u uw rijbewijs terugkrijgt. Er is een speciale afdeling van het openbaar ministerie opgericht die daarover beslist. Dat is de Centrale Verwerkingseenheid van het Openbaar Ministerie (“CVOM”).

Als uw rijbewijs wordt ingehouden na een snelheidsovertreding, dan bedraagt de minimale termijn van inhouding twee maanden. Bent u eerder uw rijbewijs kwijt geweest na een snelheidsovertreding, dan kan de termijn zelfs vier maanden zijn.

Wat kunt u doen?

Tip 1: In sommige gevallen is het zinvol om contact op te nemen met het CVOM om te informeren naar uw rijbewijs. Het CVOM is bereikbaar op 088-6996666. Meer informatie treft u aan op de website van het OM.

Overlegt u altijd eerst met een advocaat of u daarmee geen slapende honden wakker maakt. Als het CVOM namelijk vergeet tijdig een beslissing te nemen, dus binnen 10 dagen na uw aanhouding, dan moet uw rijbewijs aan u terug gegeven worden. Wenst u even vrijblijvend te overleggen met een gespecialiseerd advocaat? Neemt u dan contact op met 035-3038110. U kunt uw vraag ook online stellen of via het contactformulier. Wij adviseren u vrijblijvend.

Tip 2: Is uw rijbewijs heel belangrijk voor u? Dient u dan bij de rechtbank een klaagschrift in tegen de inhouding van het rijbewijs. U licht in het klaagschrift uw persoonlijke omstandigheden toe en vraagt de rechter om teruggave. Vaak is het verstandig om een gespecialiseerd advocaat uw klaagschrift te laten opstellen en in te laten dienen. Als u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand dan hoeft dit helemaal niet veel te kosten. Informeert u vrijblijvend naar de mogelijkheden via 035-3038110.

Tip 3: Als uw rijbewijs belangrijk voor u is, heeft het geen zin om een brief aan het CVOM te schrijven en op een antwoord te wachten. Daarmee verliest u kostbare tijd. Uw brief wordt waarschijnlijk niet beantwoord. Het openbaar ministerie is namelijk ongevoelig voor persoonlijke omstandigheden en volgt de richtlijnen. Deze (LOVS) richtlijnen gelden volgens het openbaar ministerie voor iedereen. Rechters blijken in de praktijk wel gevoelig voor uw persoonlijke omstandigheden. U kunt dus beter een zeer goed onderbouwd klaagschrift indienen bij de rechtbank en aan de rechter uitleggen dat u bijvoorbeeld bang bent om uw baan te verliezen als u uw rijbewijs niet terug krijgt. Meer weten? Stel uw vraag online of middels het contactformulier. U kunt ook vrijblijvend telefonisch contact opnemen via 035-3038110.

Ik heb te hard gereden - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie