Het rechterlijk pardon

Wat is een rechterlijk pardon?

Artikel 9a van het Wetboek van Strafrecht bepaalt dat de rechter geen straf of maatregel hoeft op te leggen. Dit heet het rechterlijk pardon. Kort gezegd is dit dus de bevoegdheid van een rechter om te beslissen dat aan u geen straf of maatregel wordt opgelegd, terwijl het strafbare feit wel bewezen is.

De rechter past deze bevoegdheid niet vaak toe. De laatste tijd zien we dat rechters soms gebruik maken van de bevoegdheid geen straf op te leggen aan coffeeshops. Coffeeshops worden namelijk over het algemeen gedoogd. Zie voor hier voor een voorbeeld uit de rechtspraktijk.

Het kan ook zo zijn dat een rechter vindt dat u door de omstandigheden van het geval al genoeg gestraft bent, waardoor een extra straf niet meer nodig is. Ook dan kan een rechterlijk pardon worden gebruikt. Hierbij kan worden gedacht aan een heftig verkeersongeval waar de veroorzaker ernstig blijvend letsel aan heeft overgehouden. Ook kan een rechterlijk pardon worden opgelegd wanneer het slachtoffer of nabestaanden dit van de rechter vragen. Zie hier voor nog een voorbeeld uit de rechtspraktijk.

Rechterlijk pardon - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie