Zwijgrecht getuige

Heeft een getuige zwijgrecht?

Als de politie u als getuige vraagt om een verklaring af te leggen op het politiebureau, bent u hiertoe niet verplicht. Als de rechter u echter vraagt om te getuigen, bent u hiertoe wel verplicht. Voor een rechter heeft u dus in principe niet het recht om te zwijgen. Een getuige moet verklaren voor de rechter. Hij wordt geacht mee te werken aan het achterhalen van de waarheid. Een getuige hoeft echter geen vragen te beantwoorden waarmee hij zichzelf kan belasten. Als u bijvoorbeeld een aandeel heeft gehad bij het plegen van het strafbare feit hoeft u hierover geen verklaring af te leggen. Een getuige hoeft ook geen antwoord te geven op vragen waarmee hij een familielid kan belasten. Als uw zoon of vader bijvoorbeeld wordt verdacht van een strafbaar feit hoeft u hieromtrent geen verklaring af te leggen. Dit heet het verschoningsrecht. U dient zelf tijdens de rechtszaak aan te geven dat u een verschoningsrecht toekomt. Niet alle familieleden hebben een verschoningsrecht. Wij kunnen voor u uitzoeken of u een beroep op het verschoningsrecht toekomt. Tot slot hoeft een getuige niet te verklaring als hij of zij een beroepsgeheim heeft. Bijvoorbeeld omdat de getuige arts of advocaat is.

Neem vrijblijvend contact op met een ervaren advocaat via 035-303 8110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.

Voordat u een verklaring aflegt als getuige bij de rechter, moet u een eed of belofte afleggen. Zo zweert of belooft u de waarheid te spreken. Wanneer u na het afleggen van de eed of belofte opzettelijk niet de waarheid vertelt, maakt u zich schuldig aan het plegen van meineed. Dit is strafbaar.

Getuige jonger dan 18 jaar

Minderjarige getuigen worden bijna nooit tijdens de zitting verhoord. Dit gebeurt alleen op het politiebureau of tijdens het vooronderzoek bij de rechter-commissaris. Getuigen jonger dan 16 jaar hoeven geen eed of belofte af te leggen. Zij worden wel aangespoord de waarheid te vertellen.

Wilt u weten of u verplicht bent om te verschijnen als u een oproep heeft gekregen van de politie of de rechter? Klikt u dan hier voor meer informatie.

Wilt u weten wat u moet doen als u bent opgeroepen om als getuige op het politiebureau te komen voor het afleggen van een verklaring? Klikt u dan hier voor meer informatie.

Getuige zwijgrecht - Problemen met justitie

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie