Criminele organisatie

Wat is een criminele organisatie?

Deelneming aan een criminele organisatie wordt geregeld in artikel 140 Wetboek van Strafrecht. Niet elk samenwerkingsverband is een organisatie in de zin van de wet. Om te kunnen spreken van een organisatie moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Allereerst moet het samenwerkingsverband een zekere structuur hebben. De leden van de organisatie moeten bijvoorbeeld ieder een eigen aandeel hebben binnen de organisatie. Een hiërarchie is echter niet vereist. Ten tweede moet het samenwerkingsverband een duurzaam karakter hebben. Dit betekent dat het samenwerkingsverband al langere tijd moet bestaan. Een organisatie die net een paar dagen bestaat, is niet duurzaam. Deze twee voorwaarden kunnen elkaar compenseren. Een vrij nieuw samenwerkingsverband kan bijvoorbeeld toch een organisatie zijn als er een sterke structuur bestaat. Tot slot moet de organisatie het doel hebben om strafbare feiten te plegen.

Kort gezegd moeten de strafbare feiten zijn gepland door een groep die al langere tijd samenwerkt. Een verdenking van deelname aan een criminele organisatie gaat vaak gepaard met een verdenking van een ander strafbaar feit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hennepteelt, mensenhandel of skimmen.

Ik word verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Wat nu?

Wat een duurzaam en gestructureerd samenwerkingsverband is, wordt van geval tot geval beoordeeld. Een vrijspraak is vaak goed denkbaar. Zo werd een verdachte die langere tijd telefoongesprekken voerde met meerdere producenten van drugs toch vrijgesproken. De rechtbank oordeelde namelijk dat de samenwerking onvoldoende duurzaam en gestructureerd was. Ook in uw zaak moeten de feiten goed aan de rechtbank of gerechtshof worden gepresenteerd. Daarover kan geen algemeen advies worden gegeven. Neemt u vrijblijvend contact op zodat we uw casus kunnen bespreken.Neem contact met ons op zodat wij samen naar de best mogelijke oplossing kunnen zoeken: 0683568246. U kunt ook het contactformulier invullen dat op onze site staat. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op deelname aan een criminele organisatie staat, is zes jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd.

Wat is een criminele organisatie - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie