Bijstandsfraude

Wat is bijstandsfraude?

De bijstandsuitkering is bedoeld om mensen te helpen die zichzelf financieel niet staande kunnen houden. Wanneer men eigen inkomsten of vermogen heeft, maar dit niet meldt en dus de uitkering blijft ontvangen, kan er sprake zijn van bijstandsfraude. Daar kan ook sprake van zijn wanneer de gemeente er niet van in kennis wordt gesteld dat de leefsituatie is veranderd. Het niet opgeven van samenwonen is de meest voorkomende.

Ik word verdacht van bijstandsfraude. Wat nu?

In de media wordt tegenwoordig regelmatig geroepen dat bijstandsfraude diefstal van gemeenschapsgeld is. Zo zwart/wit is fraude met een uitkering natuurlijk niet altijd. Het kan ook zijn dat u zich gewoon heeft vergist en dat u bijvoorbeeld niet wist dat de logeerpartijen van uw nieuwe partner als “samenwonen” worden gezien door de gemeente. Soms is het namelijk lastig te bepalen of er sprake is van een zogenaamde gezamenlijke huishouding. Het is daarom van groot belang om uw kant van het verhaal goed te verwoorden bij de gemeente en de rechter.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op bijstandsfraude staat, is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd. Neem contact met ons op zodat wij samen naar de best mogelijke oplossing kunnen zoeken: 035-3038110.

Plaats hier een openbare vraag of reactie