Puntenrijbewijs en beginnersrijbewijs

Wat is een puntenrijbewijs?

Het puntenrijbewijs is in het leven geroepen om drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan en geldt voor alle bestuurders. Met het puntenrijbewijs krijgt u strafpunten wanneer u wordt veroordeeld voor rijden onder invloed. Per keer dat u wordt veroordeeld voor het rijden met te veel alcohol op, krijgt u één strafpunt van de Dienst Wegverkeer (RDW). Wanneer u binnen vijf jaar twee strafpunten heeft gekregen (u bent dus twee keer veroordeeld), kunnen er zich twee situaties voordoen.

Situatie 1

Enerzijds is er de situatie dat u binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor het rijden met te veel alcohol op en u bij de tweede veroordeling meer dan 1,3 promille alcohol in uw bloed heeft. In dit geval wordt uw rijbewijs per direct ongeldig verklaard. U mag vanaf dit moment niet meer rijden en krijgt voor een bepaalde periode een rijontzegging. Wanneer de periode van de rijontzegging is verstreken, moet u opnieuw rijexamen doen om een rijbewijs te halen. Ook moet u aantonen dat u geschikt bent om te rijden. Alleen op deze manier kan u weer bevoegd raken om de weg op te gaan.

Situatie 2

Anderzijds is er de situatie dat u binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed, waarbij u bij de tweede veroordeling minder dan 1,3 promille alcohol in uw bloed heeft. In dit geval krijgt u één strafpunt en vangt er een nieuwe periode aan van vijf jaar.

Bijvoorbeeld:

U bent op 26 mei 2013 voor de eerste keer voor het rijden met te veel alcohol op veroordeeld en heeft hiervoor één strafpunt gekregen van het RDW. Drie jaar later, op 26 mei 2016, wordt u weer veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol. U heeft deze keer minder dan 1,3 promille alcohol in uw bloed en krijgt daarom weer één strafpunt. U heeft op dit moment dus twee strafpunten ontvangen binnen vijf jaar. Aangezien u bij uw tweede veroordeling minder dan 1,3 promille alcohol in uw bloed heeft, wordt uw rijbewijs niet ongeldig verklaard. In plaats daarvan vangt met het verkrijgen van uw tweede strafpunt een nieuwe termijn van vijf jaar aan waarin u al een strafpunt heeft. Dit betekent dat u tot 26 mei 2022 één strafpunt behoudt.

CBR

Van belang is om te weten dat het krijgen van een strafpunt en het ongeldig verklaren van uw rijbewijs los staan van (eventuele) maatregelen die u worden opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Wanneer u wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed, wordt hiervoor aan u een maatregel opgelegd door het CBR. Voorbeelden hiervan zijn een onderzoek door een psychiater of het verplicht volgen van een cursus over alcohol en verkeer bij het CBR. Wanneer de veroordeling onherroepelijk is geworden, krijgt u naast de reeds opgelegde maatregel een strafpunt opgelegd door het RDW.

Tips:

  • Het is van belang om te weten wanneer u te veel alcohol hebt gedronken om te mogen rijden. In principe geldt de regel dat het alcoholpromillage in uw bloed maximaal 0,5 procent mag zijn. Dit staat gelijk aan twee à drie glazen alcoholhoudende drank. Voor beginnende bestuurders (u hebt uw rijbewijs korter dan vijf jaar) ligt het maximum lager. Voor hen geldt een maximum van 0,2 procent. Dit staat gelijk aan één glas alcoholhoudende drank.
  • Wanneer u staande wordt gehouden en weigert mee te werken aan het alcoholonderzoek terwijl u al een strafpunt hebt, wordt uw rijbewijs na een veroordeling automatisch ongeldig.

Ik heb een strafpunt gekregen voor het rijden met te veel alcohol op of mijn rijbewijs is ongeldig verklaard. Wat nu?

Wanneer u een strafpunt heeft gekregen voor het rijden met te veel alcohol op of wanneer uw rijbewijs ongeldig is verklaard, helpen wij u – indien mogelijk – graag. Neem vrijblijvend contact op met ons op via 035-3038110 voor een gratis eerste gesprek of vul het contactformulier op de site in. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring op het gebied van verkeersstrafrecht.

Puntenrijbewijs - Problemen met justitie

2 Comments

  1. Ri. A.

    I was convicted last year for driving with 190 micro gram/L and lost a point from my license. This year, I tested positive to marijuana (14mg) while driving. I have done and passed the psychiatric evaluation and urine test recommend by CBR. Now I have been summoned to appear in police court. Will I lose my license?

Plaats hier een openbare vraag of reactie