Gereden onder invloed

Ik heb gereden onder invloed. Wat nu?

U bent aangehouden door de politie en er is gebleken dat u heeft gereden onder invloed. De politie vordert uw rijbewijs in dat geval in. Dat kan alleen als na een blaastest een alcoholgehalte van meer dan 570 ug/l (bij een beginnend bestuurder 350 ug/l) is vastgesteld.

De politie stuurt het ingevorderde rijbewijs daarna naar de officier van justitie. Binnen 10 dagen na uw aanhouding moet de officier van justitie een beslissing nemen of u uw rijbewijs terugkrijgt. Er is een speciale afdeling van het openbaar ministerie opgericht die daarover beslist. Dat is de Centrale Verwerkingseenheid van het Openbaar Ministerie (“CVOM”).

Als uw rijbewijs wordt ingehouden na een snelheidsovertreding dan bedraagt de minimale termijn twee maanden. Bent u eerder uw rijbewijs kwijt geweest na een snelheidsovertreding, dan kan de termijn zelfs vier maanden zijn.

Wat kunt u doen?

Tip 1: In sommige gevallen is het zinvol om contact op te nemen met het CVOM om te informeren naar uw rijbewijs. Het CVOM is bereikbaar op 088-6996666.

Overlegt u altijd eerst met een advocaat of u daarmee geen slapende honden wakker maakt. Als het CVOM namelijk vergeet tijdig een beslissing te nemen, dus binnen 10 dagen na uw aanhouding, dan moet uw rijbewijs aan u terug gegeven worden. Wenst u even vrijblijvend te overleggen met een gespecialiseerd advocaat? Neemt u contact op met 035-3038110. U kunt uw vraag ook online stellen of via het contactformulier. Wij adviseren u vrijblijvend.

Tip 2: Is uw rijbewijs heel belangrijk voor u? Dient u dan een klaagschrift in tegen de inhouding van het rijbewijs. U licht in het klaagschrift uw persoonlijke omstandigheden toe en vraagt de rechter om teruggave. Download hier een voorbeeld van een klaagschrift. Vaak is het verstandig om een gespecialiseerd advocaat uw klaagschrift te laten opstellen en in te laten dienen. Als u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand dan hoeft dit u helemaal niet veel te kosten. Informeert u vrijblijvend naar de mogelijkheden via 035-3038110.

Tip 3: Als uw rijbewijs belangrijk voor u is, heeft het geen zin om een brief aan het CVOM te schrijven en op een antwoord te wachten. Daarmee verliest u kostbare tijd. Uw brief wordt waarschijnlijk niet beantwoord. Het Openbaar Ministerie is namelijk ongevoelig voor persoonlijke omstandigheden en volgt de richtlijnen. Deze (LOVS) richtlijnen gelden volgens het Openbaar Ministerie voor iedereen. Rechters blijken in de praktijk wel gevoelig voor uw persoonlijke omstandigheden. U kunt dus beter een zeer goed onderbouwd klaagschrift indienen bij de rechtbank en aan de rechter uitleggen dat u bang bent om uw baan te verliezen als u uw rijbewijs niet terug krijgt. Meer weten? Stel uw vraag online of middels het contactformulier. U kunt ook vrijblijvend telefonisch contact opnemen met 035-3038110.

Ik heb gereden onder invloed - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie