Gijzeling

Wat is een verzoek tot gijzeling?

Het verzoek tot gijzeling houdt strafrechtelijk in dat iemands vrijheid ontnomen wordt door de overheid. Die persoon gaat dan naar de gevangenis. Let op, dit is wat anders dan wanneer iemand door een ander persoon wordt gegijzeld. Er zijn twee manieren waarop iemand kan worden gegijzeld door de overheid. In de eerste plaats is het mogelijk dat een getuige wordt gegijzeld. Dat kan alleen wanneer een rechter van mening is dat een getuige antwoord moet geven op een vraag, terwijl de getuige dat niet wil. Ten tweede kan ook iemand worden gegijzeld die door middel van een strafbeschikking een geldboete moet betalen. Het openbaar ministerie dient hiervoor een vordering in bij de kantonrechter.

Er ligt een verzoek tot gijzeling. Wat nu?

Er ligt een verzoek om u te gijzelen omdat u weigert als getuige een verklaring af te leggen. Mag dat zomaar?

Tip 1: Het gijzelen van een getuige kan alleen wanneer die getuige geen verschoningsrecht heeft. Een getuige heeft verschoningsrecht wanneer hem vragen worden gesteld over zijn familie. Daarnaast heeft een getuige verschoningsrecht wanneer hij zich anders zelf gaat belasten.

Behalve een getuige kan ook iemand worden gegijzeld die door middel van een strafbeschikking een geldboete moet betalen. Het openbaar ministerie dient hiervoor een vordering in bij de kantonrechter. Er is geen hoger beroep mogelijk tegen de beslissing van de kantonrechter.

Tip 2: De kantonrechters door het hele land zijn kritisch over deze vorm van gijzeling. Het openbaar ministerie zal moeten aantonen dat iemand wel kan betalen, maar niet wil betalen. Kan het openbaar ministerie dat niet, dan zal de kantonrechter normaal gesproken niet overgaan tot gijzeling.

Wat is een verzoek tot gijzeling - Problemen met justitie

Plaats hier een openbare vraag of reactie