Gezocht of in de gaten gehouden worden door de politie

Hoe kan de politie iemand zoeken of in de gaten houden?

Het gezocht of in de gaten gehouden worden door de politie kan op twee manieren gebeuren;

  1. heimelijke opsporing: de politie wil dus niet dat de verdachte er achter komt dat de politie naar hem op zoek is of dat hij in de gaten wordt gehouden. Meestal wil de politie bewijs verzamelen tegen de verdachte. Dit in verband met een lopend onderzoek. De politie staan hier veel bevoegdheden ter beschikking. De meest bekende zijn het aftappen van iemands telefoon of observeren. Daarnaast wordt er ook direct afgeluisterd. Dat kan door richtmicrofoons of afluisterapparatuur in alledaagse voorwerpen te verstoppen. Verder kan de politie ook gegevens verkrijgen van een telecomaanbieder of bank.
  2. de niet heimelijke opsporing. De politie maakt dus duidelijk dat een verdachte gezocht of in de gaten gehouden wordt. De politie kan dit doen door middel van een uitnodiging voor verhoor. Het gebeurt in de praktijk ook dat iemands woning wordt betreden om een verdachte aan te houden. Als de verdachte echter niet aanwezig is, wordt vaak doorgegeven dat de verdachte zich kan melden op een bepaald politiebureau.

Tips

  • Er wordt in geen enkel land zoveel telefoons getapt als in Nederland. Telefoontaps leveren met grote regelmaat sterk bewijs. Het is goed om u zich dit te realiseren. Bespreek dus zo min mogelijk over de telefoon.
  • Telefoons stralen één of meer zendmasten aan. Op basis van de lokatie van de zendmast kan worden achterhaald in welke omgeving een telefoon is geweest. Ook dit kan in strafzaken bewijs leveren.
  • De politie bekijkt steeds vaker de social media accounts van verdachten.

Wanneer u denkt dat u gezocht of in de gaten gehouden wordt door de politie, is het altijd goed vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde advocaat. Heeft u een dagvaarding ontvangen? Of een uitnodiging voor verhoor? Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Plaats hier een openbare vraag of reactie