Eenvoudige bankbreuk (faillissementsfraude)

Faillissementsfraude wordt in juridische termen ‘bankbreuk’ genoemd. De wetgever heeft een onderscheid gemaakt tussen de eenvoudige bankbreuk en de bedrieglijke bankbreuk.

Wat is eenvoudige bankbreuk?

De eenvoudige bankbreuk is geregeld in artikel 340 en 342 Wetboek van Strafrecht. Artikel 340 Sr luidt als volgt: “Hij die in staat van faillissement is verklaard, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien hij voor de intreding van het faillissement buitensporige uitgaven heeft gedaan, ten gevolge waarvan een of meer schuldeisers in hun verhaalsmogelijkheden zijn benadeeld.”

Wat betekent dit in normaal Nederlands?

Bij de eenvoudige bankbreuk is, in tegenstelling tot de bedrieglijke bankbreuk, geen opzet vereist. Met andere woorden hoeft u bij uw handelen niet de intentie hebben gehad om uw schuldeisers te benadelen in hun verhaalsmogelijkheden. Het doen van buitensporige uitgaven is op zichzelf voldoende om strafbaar te zijn. Bij buitensporige uitgaven kunt u bijvoorbeeld denken aan het kopen van een Porsche terwijl u weet dat uw onderneming binnen korte tijd failliet zou (kunnen) gaan. Wanneer u dan alsnog de Porsche koopt, benadeelt u daarmee uw schuldeisers. Er blijft immers minder over. Van belang is dat u pas strafbaar bent als het faillissement daadwerkelijk intreed.

Artikel 342 Sr stelt dezelfde gedraging strafbaar als hierboven is beschreven, maar richt zich daarbij op de bestuurder of de commissaris van een onderneming. Bij artikel 342 Sr is het doen van buitensporige uitgaven dan ook geplaatst in de context van goed ondernemerschap. De strafbedreigingen zijn echter hetzelfde. Voor de hoogte van uw straf maakt het dan ook niet uit of artikel 340 of 342 Sr ten laste wordt gelegd.

Ik word verdacht van eenvoudige bankbreuk. Wat nu?

Op dit feit staat een relatief hoge straf. Het is dan ook van groot belang dat u zich laat bijstaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring op het gebied van economisch strafrecht.

Welke straf kan worden opgelegd?

De maximale straf die op eenvoudige bankbreuk staat, is een gevangenisstraf van twee jaar of een geldboete van 82.000 euro. Met de juiste verdediging zal de maximale straf niet worden opgelegd. Overleg met een gespecialiseerd advocaat. Wij zijn bereikbaar op 035-3038110. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Eenvoudige bankbreuk - Faillissementsfraude- Problemen met justitie

 

 

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie