Auto in beslag genomen

Auto in beslag genomen, wat nu?

De inbeslagname van uw auto is heel vervelend. U heeft bijvoorbeeld uw auto nodig om naar uw werk te gaan. Justitie gaat vaak over tot inbeslagname van uw auto, omdat deze verhoudingsgewijs een grote waarde heeft.

Tips:

 1. Doe geen afstand van uw auto op het moment dat uw auto in beslag wordt genomen. Het woord afstand klinkt misschien wat raar, maar zo staat het in de wet. Afstand doen van uw auto betekent dat u uw auto niet meer terugziet. Vaak zal de politie op u inpraten om toch maar afstand te doen. Doe dit nooit.
 2. Zorg ervoor dat u het papieren bewijs van de inbeslagname goed bewaart. Hier staat een kenmerk op dat het makkelijker maakt om de teruggave te verzoeken.
 3. Neem nadat uw auto in beslag is genomen zo snel mogelijk contact op met het openbaar ministerie om uw auto terug te vragen. Justitie hanteert namelijk een beleid dat erop neerkomt dat uw auto snel wordt verkocht. Dit verzoek kunt u zelf doen, maar de ervaring leert dat het beter is wanneer een advocaat dit voor u doet. Belt u voor meer informatie 035-3038110, stuur een bericht via ons contactformulier of stel uw vraag online.
 4. Denkt er u alvast over na of u een geldbedrag als zekerheid wilt stellen in ruil voor de auto. Dit kan voor het openbaar ministerie een reden zijn om de auto aan u terug te geven.
 5. Wanneer het openbaar ministerie uw auto niet wil teruggeven, kunt u een verzoek indienen bij de rechter om de auto terug te krijgen. Het duurt, al naar gelang de rechtbank waar de zaak dient, enkele weken tot aan een paar maanden voordat dit verzoek door de rechtbank wordt behandeld.

Hulp bij inbeslagname auto

Heeft u hulp nodig nadat uw auto door justitie in beslag is genomen? Neem dan direct contact met ons op via ons contactformulier, stel uw vraag online of bel 035-3038110. Het eerste gesprek is altijd gratis en een eventueel vervolgtraject zal in de meeste gevallen door de overheid betaald worden. Wanneer uw auto in beslag genomen is door de belastingdienst kunnen wij helaas niets voor u doen.

Wilt u behalve over, wat te doen wanneer uw auto in beslag is genomen, meer weten over; valsheid in geschrifte, in hoger beroep gaan, inverzekeringstelling of wat te doen bij een uitnodiging verhoor als verdachte? Klik dan op de desbetreffende link.

Auto in beslag genomen - Problemen met justitie

3 Comments

 1. Lauren de Bruijn

  Hartelijk bedankt voor deze tips! MIjn vriend bevindt zich in zo’n situatie en hij geen ervaring ermee heeft. Ik ga volledig akkoord dat als je zo’n probleem heeft moet je een goede advocaat zo vroeg mogelijk vinden om de kansen te vergroten dat je auto teruggegeven zal zijn.

 2. Bertus B

  Bertus B

  26-11-20’17

  Mij is in december 20’16 onterecht een bedrijfsauto in beslag genomen.
  Maar door het goede werk van mijn advocaat, [advocaten kantoor Hermens van Spanje] heb ik
  mijn auto inmiddels terug.

  Mijn dank hiervoor..

Plaats hier een openbare vraag of reactie