Auto in beslag genomen

Mijn auto is in beslag genomen. Wat nu?

De advocaten van ons kantoor gebruiken geen typische advocatentaal met veel moeilijke woorden. Wij willen verdachten zo goed mogelijk bijstaan en zo goed mogelijk van informatie voorzien. U krijgt bij ons meteen advies.

 

De inbeslagname van uw auto is heel vervelend. U heeft bijvoorbeeld uw auto nodig om naar uw werk te gaan of om uw kind naar school te brengen.

 

Justitie kan veel redenen hebben om een auto in beslag te nemen. De drie redenen die we in de praktijk het meest tegenkomen hebben te maken met een verdenking van rijden zonder geldig rijbewijs, verdenking van witwassen of verdenking van drugsbezit.

Goed om te weten.

 1. Doe geen afstand van uw auto op het moment dat uw auto in beslag wordt genomen. Het woord afstand klinkt misschien wat raar, maar zo staat het in de wet. Afstand doen van uw auto betekent namelijk dat u uw auto niet meer terugziet. Vaak zal de politie op u inpraten om toch maar afstand te doen. Doe dit nooit.
 2. Zorg ervoor dat u het papieren bewijs van de inbeslagname goed bewaart. Hier staat een kenmerk op dat het makkelijker maakt om uw auto terug te vragen. Als u geen bewijs van inbeslagname heeft gekregen, neem dan contact op met de politie en vraag of zij dat bewijs nog willen opstellen.
 3. Neem nadat uw auto in beslag is genomen zo snel mogelijk contact op met het openbaar ministerie om uw auto terug te vragen. Justitie hanteert namelijk een beleid dat erop neerkomt dat uw auto snel wordt verkocht. Dit verzoek kunt u zelf doen, maar de ervaring leert dat het beter is wanneer een advocaat dit voor u doet.
 4. Denkt er u alvast over na of u een geldbedrag als zekerheid wilt stellen in ruil voor de auto. Dit kan voor het openbaar ministerie een reden zijn om de auto aan u terug te geven.
 5. Wanneer het openbaar ministerie uw auto niet wil teruggeven, kunt u een verzoek indienen bij de rechter om de auto terug te krijgen. Dit gebeurt door middel van een klaagschrift. Het duurt meestal een paar weken voordat dit klaagschrift wordt behandeld.

Wat kunnen wij voor u doen?

 • Ons kantoor zorgt er met grote regelmaat voor dat auto’s weer worden teruggegeven: zowel door het openbaar ministerie als door de rechter. U kunt telefonisch contact opnemen met het telefoonnummer op deze site. U krijgt dan strafrechtadvocaat Peter Hermens aan de lijn. Wilt u liever worden teruggebeld? Geen probleem. Vul het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Het eerste telefoon gesprek is altijd gratis. Wilt u liever langskomen voor een bespreking? Geen probleem. Wij hebben twee bezoeklocaties in Nederland.
 • Als u wilt dat een advocaat een verzoek tot teruggave bij het openbaar ministerie doet, dan wordt hiervoor geen gefinancierde rechtsbijstand door de overheid afgegeven. Dat wil zeggen dat u de advocaatkosten zelf moet betalen. Wij rekenen hiervoor een eenmalig bedrag van € 400,00 exclusief BTW.
 • Als het openbaar ministerie de auto toch niet wil teruggeven, wil dat zeggen dat we naar de rechter moeten. Hiervoor geeft de overheid wél gefinancierde rechtsbijstand af. Dat is altijd afhankelijk van uw inkomen van twee jaar geleden. Als u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, wil dat zeggen dat de overheid grotendeels de juridische kosten betaald. De overheid wil dan wel dat u een eigen bijdrage aan de advocaat betaald. De laagste eigen bijdrage is € 148,00.

 

Wanneer uw auto in beslag genomen is door de belastingdienst kunnen wij helaas niets voor u doen.

 

Auto in beslag genomen - Problemen met justitie

5 Reacties

 1. R Van R

  Hoelang duurt het totdat de politie iets moet laten weten na het in beslag nemen van een auto voor onderzoek?

  1. Hermens Advocatuur

   Hierover is in de wet helaas niets geregeld. Het is dus niet zo dat we kunnen zeggen dat de auto binnen 1 week of binnen 1 maand terug moet. Laat ik nog twee vragen stellen; voor welk onderzoek is de auto in beslag genomen? En hoe is het geleden dat de politie de auto heeft meegenomen?

   Met vriendelijke groet,

   Peter Hermens
   Advocaat

 2. Bertus B

  Bertus B

  26-11-20’17

  Mij is in december 20’16 onterecht een bedrijfsauto in beslag genomen.
  Maar door het goede werk van mijn advocaat, [advocaten kantoor Hermens van Spanje] heb ik
  mijn auto inmiddels terug.

  Mijn dank hiervoor..

 3. Lauren de Bruijn

  Hartelijk bedankt voor deze tips! MIjn vriend bevindt zich in zo’n situatie en hij geen ervaring ermee heeft. Ik ga volledig akkoord dat als je zo’n probleem heeft moet je een goede advocaat zo vroeg mogelijk vinden om de kansen te vergroten dat je auto teruggegeven zal zijn.

Plaats hier een openbare vraag of reactie